Консультация ревматолога РІ Киеве — артроз, артрит, подагра. Запись РїРѕ тел. +380 44 599-33-81
Заболевания Препараты Публикации

Корекція гемокоагуляційних та гемодинамічних порушень пентоксифіліном у хворих на ревматичні захворювання із синдромом Рейно

Cміян С.І., Зарудна О.І., Тернопільська державна медична академія ім. І.Я. Горбачевського, м. Тернопіль
Рейтинг 
0
+

Порушення функції імунної системи у хворих на деякі ревматичні захворювання супроводжуються рядом гемокоагуляційних та гемодинамічних порушень. Корекція останніх є важливою з точки зору підвищення ефективності лікування пацієнтів з дифузними захворюваннями сполучної тканини.

Мета: оцінити ефективність пентоксифіліну при ревматичних захворюваннях, що протікають із синдромом Рейно, а саме при системному червоному вовчаку (СЧВ), ревматоїдному артриті (РА), системній склеродермії (ССД).

Матеріали та методи. Обстежено 38 пацієнтів,  до стандартної  терапії яких було включено пентоксифілін у вигляді препарату Вазоніт (Schwarz pharma) у добовій дозі 1200мг. Крім загальноклінічних методів обстеження, використовувалися дані реовазографії, коагулограми.

Результати. Доведено, що лікувальна програма із включенням пентоксифіліну сприяє покращенню периферичної гемодинаміки. Так, реографічний індекс (РІ) у пацієнтів після стандартної терапії був знижений на 44.75% на передпліччях і на 3.30% на гомілках, а при включенні до схеми лікування пентоксифіліну ці параметри склали відповідно 27.07% та 1.97%. Поряд із цим, відмічено позитивний вплив пентоксифіліну на показники реологічних властивостей крові з наближенням їх до норми. Найбільш показовою була зміна концентрації фібриногену плазми крові, яка у хворих після проведеного лікування із включенням пентоксифіліну була на 10.6% нижчою, ніж у хворих після проведеної стандартної терапії.

Висновки. Таким чином, включення пентоксифіліну до комплексу стандартної терапії хворих із СЧВ, ССД, РА сприяє покращенню лікувального ефекту за рахунок позитивного впливу на гемодинаміку та систему згортання.

Добавлено 1 января 1970.Версия для печати

comments powered by Disqus