Консультация ревматолога РІ Киеве — артроз, артрит, подагра. Запись РїРѕ тел. +380 44 599-33-81
Заболевания Препараты Публикации

Ефективність 3- (2,2,2- триметилгідразинію) пропіонату дигідрату у терапії хворих на неревматичні міокардити

Катеренчук І.П., Ткаченко Л.А., Шкляренко М.П., Шумейко І.Ф., Українська медична стоматологічна академія, Полтавський обласний клінічний кардіологічний диспансер, м. Полтава
Рейтинг 
0
+

Мета: Вивчення ефективності 3-(2,2,2-триметилгідразинію) пропіоната дигідрату (Мілдронат, ПАТ Grindex, Рига, Латвія) у комплексній терапії хворих на неревматичний міокардит.

Матеріали та методи. Проведено обстеження і лікування 28 хворих дослідної (ДГ) і 24 хворих контрольної груп (КГ), відповідного віку, та з відповідними клінічними і функціональними проявами захворювання. Хворим обох груп призначали комплексну терапію, яка включала нестероїдні протизапальні засоби, глюкокортикоїди, гепарин, антиаритмічні препарати, антиагреганти, ангіопротектори, антиоксиданти. Пацієнтам ДГ додатково призначали 3- (2,2,2-триметилгідразинію) пропіоната дигідрат по 5 мл 10% розчину протягом 7-10 днів, потім по 1 капсулі 4 рази на день протягом 4 тижнів.

Результати. Після завершення лікування зменшувався біль у серці, задишка, однак, більш виразні зміни спостерігались у хворих, яким до терапії додатково включали 3- (2,2,2- триметилгідразинію) пропіоната дигідрат. Після завершення лікування скарги були відсутніми у 14,3% хворих КГ, тоді як у хворих ДГ скарги були відсутніми майже у половини пацієнтів (42,9%). Про позитивний ефект терапії 3-(2,2,2- триметилгідразинію) пропіоната дигідратом свідчили і зміни на ЕКГ. Суттєво, порівняно з КГ, зменшилось число хворих з суправентрикулярною екстрасистолією (з 20,8% до 4,2%), атріовентрикулярною блокадою І ступеня (з 25,0% до 8,3%) і явищами гіпоксії лівого шлуночка (з 58,3% до 16,7%). Показники ехокардіографії свідчили про статистично вірогідне збільшення ударного індекса (до лікування - 33,6±0,97, після лікування - 40,7±1,73 мл/м2) та фракції викиду (до лікування - 51,9±2,18, після лікування - 62,2±2,69%). У хворих КГ відзначали позитивну динаміку показників кардіогемодинаміки, однак вони статистично вірогідно не змінювались.

Висновки. Таким чином, результати проведеного дослідження засвідчили про позитивний вплив 3- (2,2,2- триметилгідразинію) пропіоната дигідрату на клінічні прояви, електрокардіографічні зміни та показники кардіогемодинаміки у хворих на неревматичні міокардити, що обгрунтовує доцільність включення цього препарату у комплексну терапію хворих на неревматичні міокардити.

Добавлено 1 января 1970.Версия для печати

comments powered by Disqus