Консультация ревматолога РІ Киеве — артроз, артрит, подагра. Запись РїРѕ тел. +380 44 599-33-81
Заболевания Препараты Публикации

Досвід застосування сіларду в лікуванні хворих на реактивний артрит

Нейко Є.М., Дельва Ю.В., Яцишин Р.І., Яцишин М.І., Івано-Франківська державна медична академія, м. Івано-Франківськ
Рейтинг 
+1
+

Лікування реактивного артриту нерідко стає в практиці непростою проблемою з огляду на різноманітність етіологічних чинників. На перебіг хвороби в значній мірі впливає локалізація та тип інфекції, що її спровокувала, реактивність організму та наявність у хворого фонових захворювань. Враховуючи це, часто виникає необхідність у доповнені традиційної схеми лікування засобами сорбційної терапії з метою виключення можливої додаткової сенсибілізації з боку шлунково-кишкового тракту, що особливо актуально у хворих з хронічною патологією шлунка, кишківника та підшлункової залози.

Мета: вивчити ефективність сіларду у комплексній терапії реактивного артриту.

Матеріали та методи. В комплексному лікуванні реактивного артриту застосовували ентеросорбційний препарат Сілард виробництва Калуського експериментального хімзаводу в добовій дозі 2 столових ложки 3-4 рази на добу впродовж 10-14 днів. Для оцінки ефективності запропонованої схеми обстежених пацієнтів було розподілено на 2 групи. Пацієнти першої групи (32 особи), на тлі традиційної терапії, отримували Сілард. Контрольну групу склали 25 хворих, які лікувались без призначення сорбційної терапії.

У динаміці лікування враховували вираженість суглобових змін, загально-клінічні, біохімічні та імунологічні показники при поступленні у стаціонар, а також через 14 днів лікування.

Результати. Порівняння результатів лікування хворих в обох групах засвідчило, що застосування Сіларду у комплексному лікуванні сприяє швидшому зниженню загальної активності артриту. Нами виявлено позитивну динаміку суглобового синдрому (суглобового, болевого, запального індексів) в обох групах порівняння, однак у дослідній групі ступінь вираженості суглобового синдрому піддавався більш динамічним змінам. Водночас, у цій же групі виявлено активніше зниження рівня ЦІК у сироватці крові (р<0,01), запальних показників протеїнограми (р<0,01) та гострофазових індикаторів.

Висновки. Приєднання Сіларду до комплексної терапії реактивного артриту посилює протизапальну спрямованість лікування.

Добавлено 1 января 1970.Версия для печати

comments powered by Disqus