Консультация ревматолога РІ Киеве — артроз, артрит, подагра. Запись РїРѕ тел. +380 44 599-33-81
Заболевания Препараты Публикации

Реконструктивно-відновне лікування уражень ліктьового суглоба при ревматоїдному артриті

Бур’янов О.А., Скляренко Є. Т., Кваша В. П., Юнесі Реза, Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця, м. Київ
Рейтинг 
0
+

Ревматоїдний артрит (РА) - це системне захворювання з характерним прогресуючим, рецидивуючим перебігом та переважним ураженням опорно-рухового апарату. Серед уражень великих суглобів при РА ліктьовий суглоб займає одне з перших місць. Біль, обмеження або відсутність функції ліктьових суглобів, дискордантні установки, навіть при збереженні функції кисті, призводить до значних порушень усієї функції верхньої кінцівки та інвалідизаціі пацієнтів.

Мета: покращання результатів лікування хворих з ураженнями ліктьового суглоба при РА шляхом впровадження реконструктивно-відновних оперативних втручань.

Матеріали та методи. Під нашим наглядом знаходилось 75 хворих з ураженнями ліктьових суглобів. В основному це були пацієнти молодого (28,0%) та середнього (62,7%) віку, в співвідношенні чоловіки/жінки – 1/3. У 56 пацієнтів (74,7%) через 2-5 років від початку захворювання виникали стійкі контрактури або анкілози ліктьових суглобів. При гострому початку захворювання тугорухомість та анкілози (27 випадків) виникали через 2-3 роки, при підгострому (19 пацієнтів) – через 3-5 років, при хронічному (10 спостережень) – через 5-10 років. У всіх хворих, окрім уражень ліктьових суглобів, спостерігалась патологія й інших суглобів верхніх та нижніх кінцівок, в яких відмічалась різна стадія патологічного процесу.

Згідно з класифікацією Є.Т. Скляренко та В. І. Стецули, пацієнти були розподілені наступним чином: 2 стадія 2 фаза – 6 хворих, 2 стадія 3 фаза – 14,  3 стадія – 55 пацієнтів. Після відповідного передопераційного комплексного обстеження та лікування, хворим виконано 110 оперативних втручань: артроліз з синовкапсулектомією – 6, артропластика з синовкапсулектомією – 19, артропластика – 85.

Результати. Добрі та задовільні результати оперативного лікування отримано в 75,8 % випадків. Для забезпечення позитивних результатів велике значення має правильне визначення показів, терміну та об’єму оперативного втручання, а також своєчасність відновних заходів у післяопераційному періоді, проведення протирецидивного лікування та збереження принципів спадковості при етапності його проведення.

Висновки. Таким чином, реконструктивно-відновні оперативні втручання при ураженнях ліктьового суглобу у хворих на РА є однією з важливих ланок комплексного лікування, які забезпечують усунення деформацій та відновлення функції суглобу.

Добавлено 1 января 1970.Версия для печати

comments powered by Disqus